Οι εκκαθαρίσεις χαρτοφυλακίων έχουν ολοκληρωθεί και πλέον έχουν μείνει μόνο οι υγιείς συμβάσεις.

Της Θεοδώρας Λιακοπούλου / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Οι επιπτώσεις της κρίσης αποτυπώνονται και στον κλάδο του leasing, ο οποίος δεν αποτελεί παρά μια ευκρινή μικρογραφία της συνολικής αγοράς. Ήδη, οι ενδείξεις που έχουν διαμορφωθεί από την αρχή του έτους προοιωνίζονται ότι στο σύνολο της χρήσης ο τζίρος των νέων συμβάσεων θα είναι αναιμικός, καθώς οι εταιρείες εστιάζουν στην εξυπηρέτηση των υφιστάμενων χαρτοφυλακίων τους, η συνολική αξία των οποίων είναι περί τα 7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι κατασχέσεις εξοπλισμών από πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν πληθαίνουν.

Παρά το βαθιά αρνητικό κλίμα στην αγορά, υπάρχουν και οι αισιόδοξες φωνές που υποστηρίζουν ότι οι εκκαθαρίσεις χαρτοφυλακίων των προηγούμενων ετών έχουν ολοκληρωθεί και πλέον γίνεται λόγος για υγιή χαρτοφυλάκια με προοπτική ανάκαμψης. Όπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης (EEΕXM), Ιωάννης Κλοκίδης, «μετά την εκκαθάριση των επισφαλών συμβάσεων έχουν μείνει φερέγγυοι πελάτες. Προσωπικά, πιστεύω ότι μπορούμε να εισέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης από το 2013, ενώ το 2012 θα είναι μια εξισορροπητική χρονιά». Ανάλογες φωνές κάνουν λόγο για νέες επενδύσεις από εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της μεταποίησης και της πράσινης ενέργειας. Μάλιστα, όσον αφορά την πράσινη ενέργεια, οι απόψεις του κλάδου συγκλίνουν στο ότι είναι ο κλάδος που παρουσιάζει μεγαλύτερη κινητικότητα ως προς τα επενδυτικά σχέδια, καθώς μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί με leasing έργα συνολικού ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Όμως, η αισιοδοξία για το μέλλον τής μέχρι πρότινος ραγδαίως αναπτυσσόμενης αγοράς του leasing δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του κλάδου, καθώς υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι νέες εργασίες είναι μηδενικές και έτσι θα συνεχίσουν στο σύνολο του έτους, αφού οι εταιρείες ασχολούνται μόνο με τις εισπράξεις απαιτήσεων. Υπό το κλίμα αυτό, οι εταιρείες leasing σπεύδουν να προχωρήσουν σε ανάκτηση των κινητών και ακινήτων παγίων από πελάτες που φαίνεται ότι δεν μπορούν να αναβιώσουν.

πηγή:      http://www.kathimerini.gr

Συνάλλαγμα

Τα Μέλη μας

Οι Επισκέψεις μας

fashion journal