Της Θεοδώρας Λιακοπούλου / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη μορφή τραπεζικού δανεισμού χρησιμοποιήθηκε το leasing από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη το 2010 και το 2011.  Αντιστοίχως, στην Ελλάδα το 70% των συμβάσεων αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 30% αφορά τις μεγάλες.


«Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι ακόμη και οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες θεωρούνται μικρομεσαίες αν συγκριθούν με τις αντίστοιχες της Ευρώπης», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιάννης Κλοκίδης, πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Εταιρειών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης (ΕΕΕΧΜ). Στην Ελλάδα μικρές θεωρούνται οι εταιρείες με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, μεσαίες με τζίρο από 2 έως 25 εκατ. και μεγάλες από 25 εκατ. και πάνω.
Στοιχεία για την κατάσταση στο εξωτερικό περιέχονται σε πανευρωπαϊκή έρευνα με θέμα «το leasing στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που έκανε η συμβουλευτική οικονομική εταιρεία Oxford Economics για λογαριασμό της Leaseurope (Ενωση που αντιπροσωπεύει τον ευρωπαϊκό κλάδο χρηματοδοτικής μίσθωσης).
Η έκθεση βρίσκει ότι η χρηματοδοτική μίσθωση χρησιμοποιήθηκε από τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη μορφή τραπεζικού δανεισμού, καθώς από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πήραν μέρος στην έρευνα, το 40% χρησιμοποίησαν leasing το 2010, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σε 43% το 2011.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι μισθωτές επένδυσαν κατά μέσο όρο 57% περισσότερο στις επιχειρήσεις τους από αυτούς που δεν χρησιμοποίησαν χρηματοδοτική μίσθωση. Επίσης φαίνεται στην έκθεση ότι η χρηματοδοτική μίσθωση είναι πιο γρήγορα εφαρμόσιμη μορφή χρηματοδότησης για τις νέες εταιρείες με 25% ποσοστό απορρόφησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μικρότερες των 2 ετών και σε ποσοστό 50% για τις εταιρείες μεταξύ 2 και 5 ετών.
Μεταξύ των λόγων που η χρηματοδοτική μίσθωση είναι τόσο δημοφιλής στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ότι χρηματοδοτεί έως 100% της τιμής αγοράς ενός πάγιου στοιχείου χωρίς να χρειάζονται συμπληρωματικές εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις.
Για την έρευνα ερωτήθηκαν 3.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε 9 βιομηχανικούς κλάδους και σε 8 χώρες που αναλογούν στο 83% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Ε. Ε. και στο 78% της ευρωπαϊκής αγοράς χρηματοδοτικής μίσθωσης.

πηγή:      http://www.kathimerini.gr

Συνάλλαγμα

Τα Μέλη μας

Οι Επισκέψεις μας

fashion journal